Traficul de persoane

harta eu-02Traficul de persone în Europa

Traficul de persoane este SCLAVIA EREI MODERNE prin care unii oameni profită de pe urma exploatării altor oameni.

La momentul actual, este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Unul din motivele pentru care este o afacere profitabilă este că, spre deosebire de droguri, o persoană poate fi revândută.

Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată.

Printre celelalte tipuri de trafic de persoane există obligarea la cerșetorie, la comiterea de fapte ilegale și altele.

Majoritate victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din estul Europei, din țările unde oamenii au mai puține opțiuni în ce privește cariera, unde populația este foarte tentată în a-și găsi un loc de muncă în afara țării și copiii sunt mai greu de crescut și astfel, mai neglijați.

brk-heart-iconExploatarea sexuală

O pondere mare din traficul de persoane îl are exploatarea sexuală. Din numărul victimelor exploatate sexual, multe victime sunt minore.

Cel mai mare număr de victime identificate au vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, iar împreună cu grupa 18-25 de ani, alcătuiesc 90% din totalul victimelor exploatate sexual.

De multe ori traficanții trec în contul victimelor sume absurde de bani care trebuie plătite prin prostituție, fie că e vorba de bani datorați pentru bilet de avion, acte, cazare și mâncare sau flori primite pe patul de spital. Alteori profită de atașamentul emoțional pe care îl dezvoltă victimele pentru a le iniția și apoi ține sub exploatare.

munca-iconExploatarea prin muncă

A doua formă de trafic de persoane ca număr de victime este exploatarea prin muncă.

În cele mai multe cazuri, exploatarea prin muncă pleacă de la o datorie dată în condiții neclare, la care se adaugă o dobândă exagerată și trebuie plătită printr-o muncă prost plătită. Se adaugă datorii pentru mâncare și cazare iar această sumă devine pretextul pentru violență și limitarea libertății.

Deseori, cei exploatați prin muncă sunt obligați să muncească ani de zile pentru sume foarte mici și în realitate nu doar că își plătesc datoria, ci aduc un profit de multe ori mai mare decât datoria inițială traficantului.

exploatare-iconOricine poate fi traficat!

Din cifrele Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, cât și din experiența organizațiilor ce luptă împotriva traficului de persoane, se pare că toată lumea riscă să fie traficată, indiferent de proveniență, domiciliu, etnie, vârstă, situație materială sau educație.

Majoritatea victimelor sunt recrutate de persoane apropiate, cunoștințe sau vecini. De asemenea, cele mai multe victime provin din familii biparentale, existând un număr important de victime traficate de partenerii de viață.

scut-iconLuptă împotriva traficului de persoane

Noi credem că oricine poate lupta împotriva traficului de persoane și mai mult, toată lumea e necesară pentru un efect real.

Pentru că este un fenomen social atât de amplu care pleacă de la educație, situație economică și responsabilitatea comunității civile, e de datoria tuturor să facă ceva în această privință.

Cele mai elementare lucruri sunt cele mai importante, cum ar fi să fii un vecin bun, să lupți împotriva discriminării, să fii cu ochii în patru, sa le spui altora sau să susții organizații dedicate eradicării traficului de persoane.